سه انقلاب در يک نگاه
سه انقلاب در يک نگاه
سه انقلاب در يک نگاه
نويسنده:سارا محمدى نژاد
روايت تطبيقى انقلابهاى فرانسه ، روسيه و ايران
رهبر معظم انقلاب
انقلاب کبير فرانسه(1789 ) در يک نگاه
انقلاب روسيه (اکتبر 1917 م) در يک نگاه
انقلاب اسلامى ايران( 1979 م) در يک نگاه
سه انقلاب، حاکم پيشين
روسيه: نيکلاى دوم در بحبوحه انقلاب استعفا داد وسرانجام ترور گرديد
نيکلاى فردى ذاتا ساده وخوش قلب ولى سست اراده ،دهن بين و هميشه در حال ترديد بود. ميگسارىهاى مفرط ،ولخرجىهاى فراوان و وضعيت روحى ضعيف او ، باعث بىاعتمادى مردم شده بود. اطرافيان چاپلوس و فرصت طلب وى او را از مسائل امپراتورىاش بىاطلاع نگه داشته بودند . به طورى که پس از يکشنبه خونين1905 نمىدانست که مردم او را “نيکلاى خون آشام” مىنامند.
ايران: محمدرضا پهلوى پس از خروج از ايران در دى ماه 1357 و پس از چند سال آوارگى در مصر مرد. وى به گفته اطرافيان نزديکاش انسانى عياش ،پول دوست و مستبد بود. در تمام دوران حاکميتاش وابستگى شديدى به انگليس و بعدها ايالات متحده داشت وى همانند پدرش با سياستهاى مختلف فرهنگ مذهبى مردم ايران را تحقير مىنمود و تقليد از غرب را ترقى مىشمرد وهمين عوامل منجر به نفرت عمومى مردم و روحانيون و روشنفکران از وى گرديده بود.
سه انقلاب زمينههاى سياسى - اقتصادي
روسيه: شکستهاى پىدر پى در جبهههاى جنگ منجر شد که تزار 15 ميليون کارگر را به جنگ اعزام نمايد. اين امر تعطيلى کارخانهها ،رکود شديد صنعتى و اقتصادى وکمبود نان را در پى داشت. بىکفايتى نيکلاى دوم در کنترل بحران اوضاع نابسامانى را ايجاد کرده بود که در آن بيشترين فشار به دهقانان و کارگران وارد مىآمد اين شرايط به همراه خشونتهاى پليس تزارى براى کنترل امور ،نفرت عميقى از خاندان رومانف در ميان مردم ايجاد کرده بود.
ايران : افزايش ناگهانى درآمد نفت و اعطاى وامهاى کلان از طرف کشورهاى خارجى ،افزايش واردات را درپى داشت که باعث فراوانى ارزاق ووجود ذخاير کافى در فرانسه شده بود . ولخرجىهاى درباريان و تضادهاى طبقاتى در کنار حذف مخالفين توسط شاه و سلطه سيستم پليسى با اتکا به ساواک از يکسو و سياستهاى ضد مذهبى شاه از سويى ديگر موجب شد که علىرغم بهبود نسبى وضعيت اقتصادى کشور نارضايتى عمومى از شاه در لايههاى مختلف ايجاد شود .
سه انقلاب وضعيت نظامى حکومت پيشين
روسيه: شکست در جنگ با ژاپن در 1905 و کشته شدن هزاران سرباز روسى درجبهههاى جنگ با آلمان که ريشه در سوء تدبيرهاى تزار در جنگ داشت در کنار فشارهايى که به دليل وضعيت نابسامانى معيشتى بر ارتش وارد مىآمد شرايطى را پديد آوردکه شورش سربازان پادگان پتروگراد و الحاق آنان به تظاهر کنندگان عليه تزار را در پى داشت. از اين روى ارتش روسيه بهعنوان يکى از عوامل شتاب زاى انقلاب اکتبر 1917 عمل کرد.
ايران : ارتش ايران از زمان قاجار در هيچ جنگى شرکت نکرده بود که سازمان ادارى و نظامى آن راتضعيف کند . مطرح شدن شاه بهعنوان ژاندارم منطقه از سوى کارتر رئيس جمهور وقت آمريکا تسليح و تجهيز ارتش با سلاحهاى مدرن وحضور مستشاران نظامى آمريکا در ايران را در پى داشت . وجود گارد شاهنشاهى و سيستم پليس مخفى ساواک، شاه را به همه امور امنيتى ايران مسلط کرده بود به گونهاى که برخورد نظامى خشن با مخالفين امرى عادى در رژيم پهلوى محسوب شد .
سه انقلاب ،حمايت قدرتهاى بزرگ از حکومت پيشين
روسيه : پيش از انقلاب 1917 روسيه جنگ جهانى اول اروپا را به دو گروه متفقين و متحدين تقسيم کرده بود . آمريکا نيز در اين دوران در انزواى بينالمللى قرار داشت . از اينرو هنگام بحران داخلى روسيه اين کشور به علت درگيرى همپيمانانش در جنگ بىحامى مانده بود. البته انقلابيون توسط نيروهاى متحدين که در برترى نسبى در جبهههاى نبرد بودند حمايت مىشدند.
ايران : آمريکا ومتحدانش با انگيزه جلوگيرى از نفوذ کمونيسم از رژيم پهلوى حمايت مىکردند . شوروى نيز که ايران را در نزديکى مرزهاى خود مىديد سعى داشت با انعقاد قراردادهاى تجارى و اقتصادى خود را به ايران نزديک کند. در مجموع رژيم پهلوى از حمايت مادى ومعنوى قدرتهاى بزرگ جهان برخوردار بود. حمايت تبليغاتى رسانههاى جمعى غرب از شاه در مقابل انقلابيون نمونه مشهود اين امر است .
سه انقلاب ، ايدئولوژي
روسيه : مارکسيسم که به اصالت ماده متکى بود واز برترى طبقه کارگر سخن مىگفت انديشه حاکم بر انقلاب روسيه به شمار مىآيد . اين ايدئولوژى به اصالت جمع معتقد است ودين را افيون تودهها مىخواند و ضديت با مذهب از ويژگىهاى بارز آن است . انديشههاى مارکسيستى در روسيه يک عقيده وارداتى محسوب مىشد و سابقه طولانى و نفوذ عميقى در فرهنگ مردم نداشت.
ايران : در عصرى که آن رادوران پايان ايدئولوژىها مىنامند ،امام خمينى با شناختى دقيق از عمق نفوذ اسلام و فقه شيعى در فرهنگ مردم ايران ، تز جدايى دين از سياست را مورد حمله قرار داد وانقلابى را بنيانگذارد که با جان مايههاى مذهبى در پى برسرکارآوردن حاکميتى مبتنى بر وحى است.
سه انقلاب، شيوه جنبش
روسيه : انقلاب روسيه دو تحول در فوريه و اکتبر 1917 داشت. در تحولات فوريه مبارزات با اعتصابها و اعتراضات گسترده کارگران آغاز شد. با طغيان نظاميان ناراضى ،درگيرىهاى خونينى درمسکو و سنپيترزبورگ روى داد . هزاران تن از انقلابيون و هواداران تزار دراين درگيرىها جان باختند.اين جريانات منجر شد سوسياليستهاى انقلابى و بلشويکهاو منشويکها شوراهاى دولت موقت را تشکيل دهند در تحولات اکتبر،بلشويکها با ادامه درگيرىهاى نظامى اغتشاشات کارگران وتبليغات خود قدرت را به دست گرفتند.
ايران : راهبرد جنبش انقلاب اسلامى ايران همواره مبتنى بر تظاهرات و حضور گسترده مردمى ذيل شعار وحدت کلمه بود. پس از کشتار 15 خرداد 1342 و با توجه به مخالفتهاى رهبرى انقلاب با اقدامات مسلحانه مبارزات ،صورتى ايدئولوژيک به خود گرفت . در سال 1356بار ديگر اعتصابات و تظاهرات مردمى اوج گرفت . تقريبا در روزهاى پايانى انقلاب که حکومت نظامى رژيم پهلوى با به کارگيرى نيروى انتظامى سعى در کنترل اوضاع داشت درگيرىهاى خيابانى در چند شهر بزرگ رخ دادکه با تدابير وحضور گسترده مردم در راهپيمايى 22 بهمن 1357 حکومت نظامى شکست خورد و انقلاب پيروز شد.
سه انقلاب ، رهبران
روسيه: شورشهاى اوليه منجر به “ پيروزى فوريه” را فرد خاصى رهبرى نمىکرد. در تحولات بعدى لنين رهبر حزب بلشويک درکنار تروستکى ، استالين ، بوخارين و زينووف رهبرى حرکتهاى عمومى را برعهده داشتند.
اغلب رهبران انقلاب روسيه از روشنفکران ونظاميان طبقه متوسط بودند.
پس از مرگ لنين ،استالين براى تثبيت قدرت خود ديگر رهبران انقلابى را به قتل رساند.
ايران : انقلاب اسلامى ايران در شکل گيرى ، تداوم و پيروزى توسط امام خميني(ره) رهبرى شد. وى تنهاد ايدئولوگ موثر در انقلاب بود. البته در طول سالهاى انقلاب متفکران وتئوريسينهايى چون شهيد مطهري،شريعتى ، شهيد بهشتى و روحانيونى چون آيت الله طالقاني،سيد على خامنهاى درکنار نيروهاى ملى مذهبى از جمله مهندس بازرگان و ...در پيشبرد انقلاب موثربودند . اما حرکتهاى عمومى را امام شکل مىداد واين در تظاهراتهاى عمومى و شعارهاى مردم مشهود است.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}